Blockchain oplossing voor uitdagingen binnen MaaS?

23 april 2018

Hoe gaat data-uitwisseling bij Mobility as a Service plaatsvinden? Hoe worden privacy van reizigers en commerciële belangen gewaarborgd? Jillis Mani, Business Consultant bij InTraffic, gaf tijdens het MaaS congres een presentatie over hoe blockchain een aantal uitdagingen binnen MaaS kan oplossen.

Privacy en commerciële belangen waarborgen wordt namelijk “best wel een uitdaging”. Wie klant is bij de ene vervoerder of MaaS provider, wil vaak niet dat al zijn of haar gegevens ingezien worden door alle andere vervoerders in de keten. Een andere horde zijn commerciële belangen: vervoerders willen niet alle – vaak concurrentiegevoelige – gegevens hoeven delen. En tot slot: MaaS moet een level playing field worden waar niet alleen de grote vervoerders, maar ook de kleinere deelfietsaanbieder kunnen meedoen.

Blockchain

Blockchain-technologie kan een aantal van deze uitdagingen oplossen, vertelt Mani. “De kern bij blockchain is dat je het ‘huishoudboekje’ met transactiegegevens niet centraal, maar decentraal organiseert. Al die boekjes zijn aan elkaar verbonden, dus wat bij de een verandert, verandert ook bij de ander. Dit maakt het praktisch onmogelijk om te rommelen in de database, dwingt deelnemende partijen om afspraken te maken over het formaat van data-uitwisseling en biedt een legio aan mogelijkheden om privacy te beschermen en commerciële belangen te waarborgen.”

Concrete toepassing

InTraffic heeft de eerste stappen gezet en heeft een proef uitgevoerd. Onderzoekers keken onder andere wat nodig is om een systeem op te zetten en of het werkt. De resultaten zijn positief, vertelt Mani. Nu zijn hij en zijn collega’s bezig met een doorontwikkeling. “We zijn bezig met een toolbox waarmee we eenvoudig een blockchain-toepassing voor MaaS of andere mobiliteitsvraagstukken kunnen opzetten.”

Lees de volledige presentatie door Jillis.

Bron: www.verkeersnet.nl

InTraffic MaaS Congress