Meetup Blockchain voor MaaS

5 februari 2018

Woensdag 31 januari vond de Meetup Blockchain voor MaaS (Mobility as a Service) plaats bij InTraffic. In samenwerking met Mobilemindz, KrypC en Schiphol bespraken we de mogelijke toepassingen van Blockchain voor MaaS. Lost Blockchain een aantal problemen als privacy, betalen en delen van data op? En welke uitdagingen zien we bij het gebruik van deze techniek.

Zowel Blockchain als MaaS zijn al een tijdje onder de aandacht, maar het gebruiken van de Blockchaintechnologie voor de MaaS backoffice is nog onontgonnen terrein. Het doel van de meetup was het delen van kennis over dit onderwerp, het demonstreren van onze Proof of Concept en het bespreken van de volgende stappen.

Toepassingen en Proof of Concept

Schiphol is al druk aan het experimenteren met Blockchaintechnieken om de klantreis naar en op de luchthaven te optimaliseren. Ook speelt Schiphol een belangrijke rol binnen de MaaS-keten. Dit omdat Schiphol enerzijds een belangrijke hub is voor reizigers en bewoners in de regio, anderzijds is de luchthaven een toegangspoort voor internationale mobiliteit over de landsgrenzen heen.

InTraffic heeft samen met KrypC een Proof of Concept ontwikkeld die tijdens de meetup werd gedemonstreerd. Met de ontwikkelde app reis je van deur tot deur op basis van de Blockchaintechnologie. De app kan plannen, boeken en betalen. Dit is een eerste proef met de potentie tot verdere uitbouw. Voordelen van de toepassing van Blockchain zijn onder andere dat alleen de benodigde data gedeeld hoeft te worden, dat de betaling geborgd wordt en dat alle mobiliteitsaanbieders makkelijk binnen de keten kunnen instappen.

Het bespreken van de vervolgstappen was georganiseerd in twee sessies: Deepdive in de Blockchaintechnologie en een workshop use cases. Bij de eerste sessie werd dieper in de Blockchaintechnologie ingezoomd en de voor- en nadelen voor MaaS met de aanwezigen besproken. Bij de andere sessie doken we dieper in de verschillende use cases die Blockchain voor MaaS met zich meebrengt en werden stappen besproken die moeten worden genomen om tot een concrete pilot te komen.

Vervolg Meetup Blockchain voor MaaS

Een geslaagde middag met veel interessante inbreng van de aanwezige partijen. De ambitie is om met deze partijen actief aan de slag te gaan om gezamenlijk een volgende stap te maken waarbij we in een proefomgeving de Blockchain voor MaaS technologie gaan testen. Ben je benieuwd naar de huidige ontwikkelingen en het geplande vervolg? Schroom dan niet contact op te nemen met Jillis Mani via jillis.mani@intraffic.nl of +31 6 579 148 50. Jillis spreekt ook over dit onderwerp tijdens het MaaS-Congres op 6 maart in Rotterdam.