Meetup ‘De rol van de Product Owner’ bij InTraffic

15 maart 2018

Op 14 maart organiseerde de vakgroep Agile van InTraffic een Meetup, met als onderwerp ‘Wat is de rol van de Product Owner?’ Johan Verhaar, Product Owner (PO) Bookspot bij Novamedia, en Ad Vrijsen, PO via Avibis Academy bij Fondsenbeheer Nederland, vertelden voor de ruim veertig belangstellende over hun ervaringen als Product Owner.

Johan verdeelde zijn presentatie over drie sprints. Aan de hand van een dag uit zijn agenda sprak hij over de rol van de PO (sprint 1), stakeholder management (sprint 2) en team collaboration (sprint 3).  Zijn rol blijkt heel divers te zijn: teamcoach, relatiemanager, analist, opdrachtgever, teamlid, team lead en verbindende voorzitter. Hij vertelde hoe hij omgaat met tegengestelde belangen van stakeholders en vele andere uitdagingen.  Door de vele vragen vloog de tijd om, waardoor hij helaas niet toe kwam aan sprint 3 en de retrospective.

Verschillende rollen Product Owner

Ad zocht vanaf het begin van zijn presentatie de interactie op. Volgens de Scrum Guide moet de PO een hoop kunnen, is hij een soort superman? Is een PO wel de eigenaar van een product? Volgens Ad leidt de Product Owner de ontwikkeling, een belangrijke eigenschap van de PO is daarom ‘enabling and persuading other people to do the work’. Net als Johan is Ad bij de Daily Standups aanwezig om vragen uit het ontwikkelteam te beantwoorden. Hij schetst de diversiteit van omgeving waarin de PO acteert en dat de PO zowel visionair als doener moet zijn, onderhandelaar en ‘communicator’. Aan de hand van zijn stellingen ontstonden interessante discussies.

Na afloop was er een borrel en werd er doorgepraat. De reacties op de meetup van de aanwezigen waren heel positief. Houd de meetups van Mobility Masters goed in de gaten!