De uitdaging van Mitchel: Verder kijken dan de bestaande oplossingen

17 juli 2019

Mitchel Masius, data analist PBD

Een systeem dat de hele IT-keten monitort en data analyseert waardoor het mogelijk is voorspellingen voor de toekomst te doen op basis van gegevens uit het verleden. Dat is in een notendop waar PBD (Preventief Beheer Dashboards) voor staat. Deze big data-oplossing van InTraffic verzamelt en monitort data van diverse applicaties waardoor trends zichtbaar worden en onregelmatigheden tijdig kunnen worden opgemerkt en hersteld.

De vraag van ProRail was om procesleiding te monitoren, de applicatie die ervoor zorgt dat alle treinen volgens het spoorboekje rijden. Ze wilden weten of een nieuwe release problemen zou geven, en of het draaiende softwaresysteem de nieuwe functionaliteiten aan zou kunnen. Om daarachter te komen, werd de data uit de applicatie ingelezen in het big data-platform van InTraffic. “Door de data te verzamelen van wat er nu draait, kun je met een mooi rekenmodel bepalen of dat wel of niet goed gaat. Maar wil je echt weten of een nieuwe versie werkt, dan moet je er ook andere componenten bij betrekken. Zoals de applicatie die de wissels en seinen aanstuurt, de applicatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid of de applicatie die de treinnummers volgt. Die kunnen allemaal invloed hebben op procesleiding.”

Domino-effect

Zo werden, vanuit een specifieke vraag, steeds meer applicaties gekoppeld. Van wat er op het spoor gebeurt tot wat er op kantoor speelt. Van binaire blobs tot leesbare ASCII-bestanden, alle ruwe bestanden van ProRail worden nu verzameld, verwerkt, geanalyseerd en toegankelijk gemaakt via een webbased dashboard. Met resultaat. “Nog voor de procesleiding upgrade in Eindhoven ontdekten we een onregelmatigheid. Daar bleek inderdaad iets aan de hand te zijn wat niet was voorzien. De upgrade is uitgesteld en dat heeft ProRail uiteindelijk behoorlijk wat geld bespaard.” Wegens dit soort successen wilden steeds meer interne partijen hun applicatie gekoppeld hebben.

We werkten met dusdanig nieuwe technieken, dat we alles zelf uit moesten vogelen. Voor het eerst in mijn leven had ik niets aan Google.”

Mitchel Masius, data analist InTraffic

Mitchel Masius - InTraffic

Tenenkrommend moeilijk

Mitchel is vanaf het begin bij PBD betrokken. Toen hij eraan begon, stond het project nog in de kinderschoenen. “We werkten met dusdanig nieuwe technieken, dat we alles zelf uit moesten vogelen. Voor het eerst in mijn leven had ik niets aan Google.” Een mooie uitdaging maar soms ook tenenkrommend moeilijk. “Het kwam voor dat je dagenlang tegen hetzelfde probleem aanschopte om er uiteindelijk achter te komen dat wat je wilde helemaal niet mogelijk was. Dan moest je op zoek naar een andere oplossing.”

Volwassen

Nooit opgeven en doorgaan tot je de oplossing hebt gevonden. Dat was de uitdaging voor Mitchel en zijn collega’s. “Het mooiste aan dit project vind ik dat wij daardoor zijn doorgegroeid naar een volwassenen team én product. We weten nu hoe het werkt, we snappen het. Uiteindelijk ben ik ook heel blij met de keuzes die wij aan de achterkant hebben gemaakt, dus een generieke opzet waar je losse componenten aan kan koppelen. Hierdoor kunnen wij dit product ook uitbreiden naar andere klanten.”

Wil jij ook werken aan de mobiliteit van de toekomst? Bekijk dan onze vacatures, of neem direct contact op via werkenbijintraffic@intraffic.nl.

Lees ook