De uitdaging van Pim: Werken binnen de kaders en buiten de gebaande paden

17 juli 2019

Pim van der Toolen, business consultant

Bij het ontwikkelen van een nieuw product heb je een beeld van de uitkomst maar nog geen idee van de weg daar naartoe. Pim van der Toolen, als business consultant verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een nieuwe reisplanner, verkent de markt en de klanten, en vertaalt dit samen met de programmeurs naar innovatieve oplossingen. “Gebaande paden zijn er niet, ik moet zelf prioriteiten stellen en het juiste pad zien te kiezen.”

Bijna een jaar werkt de 32-jarige Pim van der Toolen nu bij InTraffic en het bevalt hem goed. “Ik wilde bij een bedrijf werken waar oplossingen worden ontwikkeld waar mensen ook echt wat aan hebben. En dan het liefst oplossingen op het gebied van mobiliteit, dat trekt mij enorm aan. In de wereld om je heen zie je dagelijks treinen, bussen, taxi’s, auto’s rijden. In een land waar het steeds voller wordt, is mobiliteit heel tastbaar. Hoe cool zou het zijn als je sneller, efficiënter dan wel duurzamer reist door slimmer gebruik te maken van de huidige infrastructuur?” Bij InTraffic heeft hij naar eigen zeggen de mogelijkheid om bij te dragen aan dergelijke mobiliteitsoplossingen. “Hier zet ik mijn kennis in voor iets waar ik de meerwaarde van inzie en wat ik leuk vind.”

Snel aanpasbaar

Samen met zijn technische team ontwikkelt Pim een reisplanner voor gebruik binnen een nieuw mobiliteitsconcept, genaamd Mobility as a Service (MaaS). “Het nieuwe aan deze planner is dat we alle vervoersmodaliteiten meenemen. Van trein tot (deel)fiets, en van taxi tot GreenWheels. Naast de technische uitdagingen die dit met zich meebrengt, is het de kunst om zoveel mogelijk vervoerders aan te sluiten. Als business consultant zit ik tussen de klantkant en programmeurs in. Hoe kan je de klant overtuigen om deel te nemen? Waar hebben ze behoefte aan?” Om dit te achterhalen, is Pim regelmatig te vinden bij klanten door het hele land. “Je moet weten wat er speelt en voor wie je het doet. En dit vervolgens met je team vertalen in de beste technische (deel)oplossingen.” Wat dat laatste betreft, maakt het team van Pim gebruik van het nieuwste van het nieuwste. “Je hoeft echt niet alles van nul af aan te ontwikkelen. We combineren bestaande en robuuste bouwblokken tot een nieuwe en goedwerkende oplossing. We maken telkens kleine stukjes functionaliteit die we zo aanpasbaar mogelijk houden. Zo kunnen we snel en adequaat reageren op nieuwe ontwikkelingen.”

Ik wilde bij een bedrijf werken waar oplossingen worden ontwikkeld waar mensen ook echt wat aan hebben. En dan het liefst oplossingen op het gebied van mobiliteit, dat trekt mij enorm aan.

Pim van der Toolen, business consultant InTraffic

 

Pim van der Toolen business consultant InTraffic

Volop support

“Als ze bij InTraffic in een product geloven, dan gaan ze er ook echt voor. Datzelfde geldt voor de mensen die hier werken. Heb jij iets zinnigs te zeggen, dan wordt er naar je geluisterd. Ook als je nog maar net binnen bent. Zoals bij mij, ik werd vrijwel gelijk product owner van de reisplanner! Met alle verantwoordelijkheden en vrijheden die daarbij horen. Maak jezelf maar waar, laat maar zien wat je kunt. Binnen de gestelde kaders maar zeker ook buiten de gebaande paden. Dat is echt heel gaaf en tegelijkertijd ook best eng. Gelukkig krijg ik volop steun en support van de directie.” Ook bij zijn collega’s kan hij altijd terecht met vragen of voor advies. “Zowel binnen InTraffic als bij de ICT Group, waar wij onderdeel van zijn. Je kunt altijd terugvallen op de kennis van een grote hoeveelheid collega’s. Al weten zij het antwoord ook lang niet altijd als je bezig bent met een nieuw product in een nieuwe markt.”

Zelfde types

IT vond Pim altijd al heel leuk, maar de hele dag programmeren? Dat zag hij zichzelf niet doen. Daarom studeerde hij Business & IT aan de Universiteit Twente. “Al was ik wel verreweg de meest technische student en ben ik ook nu nog in mijn vrije tijd bezig met programmeren, zoals het automatiseren van de verlichting in mijn huis. Dat vind ik leuk om te doen en op deze manier blijf ik bij met de technische mensen in mijn team. Want als business consultant is technische kennis niet per se noodzakelijk maar het is wel fijn als je er affiniteit mee hebt.” Met zijn collega’s doet hij ook regelmatig leuke dingen buiten het werk om. Zoals een gezamenlijke barbecue, een squash-cursus of een weekendje Ardennen. “Wat me opvalt, is dat binnen InTraffic hetzelfde type mens werkt. Iedereen is enthousiast over mobiliteit en techniek, we denken op dezelfde manier. Dat schept een band en een goede sfeer om in te werken.”

Klein beginnen

Wat zijn persoonlijke mobiliteit betreft, fietst Pim dagelijks vanuit Utrecht naar Nieuwegein. Maar liever nog zeilt hij over zee. Bij InTraffic voelt hij zich als een vis in het water. “Begin dit jaar werd ik gevraagd als spreker tijdens het MaaS-congres in Rotterdam. Nog maar net in dienst en daar stond ik, aan 350 man uitleg te geven over de reisplanner. Aan het eind van dit kalenderjaar staat er een werkende versie. In de kinderschoenen, dat wel. Je moet klein beginnen en het daarna uitbouwen. Nee, mijn werk bij InTraffic is gelukkig nog lang niet klaar.”

 

Wil jij ook werken aan de mobiliteit van de toekomst voor klanten en samen met gelijkgestemde collega’s? Bekijk onze vacatures of neem direct contact op met recruitment via werkenbijintraffic@intraffic.nl.

Lees ook