De uitdaging van Rachid: Een hecht team vormen in een complexe omgeving

26 juni 2019

Rachid Kherrazi, testmanager

Testen is bij InTraffic een essentieel onderdeel van het ontwikkeltraject. Rachid Kherrazi (46) werkt sinds een klein jaar als testmanager bij InTraffic. “Een heel uitdagende baan want je werkt niet alleen aan technische, complexe testvraagstukken op gebied van mobiliteit, als testmanager is het daarnaast mijn taak om van een groep mensen een team te maken.”   

Linux, OpenVMS, TMap, ISO 25010, ISTQB, safetyaspecten, testmanagementtools, en dan ook nog eens agile en scrum kunnen werken. Van een tester bij InTraffic wordt veel verwacht. “Bij InTraffic werken stuk voor stuk technische vakmensen. Het leuke is dat we hetzelfde technische DNA delen, dat maakt dat je elkaar begrijpt.” Het project waar Rachid nu aan werkt, is het futureproof maken van de gehele procesleiding van een van de opdrachtgevers. “We zetten het hele systeem om naar Linux en schonen alle applicaties op.”

De juiste weg

Een complex project, weet Rachid ondertussen. Als testmanager is hij verantwoordelijk voor de strakke testplanning. Dat doet hij niet alleen, samen met zijn teamleden kiezen ze voor de beste testaanpak; efficiënt, effectief en beheersbaar. “Efficiënt in de zin dat we ons, met risico-based testing en risicomanagement, alleen focussen op de belangrijke dingen. Om het proces beheersbaar te houden, nemen we kleine, zekere stapjes bij de code-integratie. En we zijn effectief in onze testdesigns. Waar mogelijk maken we gebruik van automatisch testen. We proberen elk onderdeel vroegtijdig te testen en waar nodig gelijk al de kwaliteit te verbeteren. Dat scheelt later in de kosten.” Tijdens het proces is er nog het nodige bijgestuurd en verbeterd maar al met al blijkt de gekozen weg de juiste geweest te zijn. “Als alle puzzelstukjes in elkaar passen en de gekozen werkwijze blijkt te kloppen, ja dat is echt een mooi gevoel. Dan kan je alleen maar trots zijn op je werk en op je team.”

Bij InTraffic werken stuk voor stuk technische vakmensen. Het leuke is dat we hetzelfde technische DNA delen, dat maakt dat je elkaar begrijpt.”

Rachid Kherrazi – Testmanager bij InTraffic

Rachid Kherrazi InTraffic

Communicatie

De complexiteit van de projecten vormt voor Rachid niet de grootste uitdaging. “Voor mij is dat de communicatie, het werken met mensen. Want hoe zorg je ervoor dat er een echt en hecht team ontstaat? Dat iedereen werkt richting hetzelfde einddoel? Ik spar daar veel over met mijn manager, volg trainingen en experimenteer. Dat laatste kan hier ook, je wordt binnen InTraffic niet afgerekend op je fouten. Mits je ervan leert, natuurlijk”, voegt hij er lachend aan toe. Wat hem ook in positieve zin opvalt, is dat zijn collega’s openstaan voor de mening van anderen en hun mening ook durven bijstellen als dat in het belang is van de voortgang van het project. “Door je te blijven focussen op het einddoel en het gezamenlijk belang voor ogen blijft houden, maak je samen de juiste keuzes. Bij InTraffic is dat geen theorie maar werkelijkheid.”

Thuiskomen

Voor Rachid bij InTraffic solliciteerde, werkte hij in een vergelijkbare functie in de hightech sector. Genoeg uitdaging maar de reistijd brak hem op. “Vooral als je als projectleider meer verantwoordelijkheden krijgt en je door je betrokkenheid langere dagen maakt. Dan gaat een lange reistijd je privé in de weg zitten.” Met zijn overstap naar InTraffic is de balans werk-privé aanzienlijk verbeterd. Hij is eerder thuis en kan zelfs ‘s ochtends zijn kinderen naar school brengen. “Ik voelde me bij InTraffic vanaf het eerste moment thuis. Het viel me gelijk op dat het een professioneel bedrijf is. Ze bereiden je goed voor op het werk dat je gaat doen en begeleiden je ook tussendoor goed. Wil je een training volgen? Dat kan. En al heb ik daar zelf nog zeker geen behoefte aan, ik merk om mij heen dat er ook naar je wordt geluisterd als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.”

Vakgroep Testen

Werken aan veiligheid op gebied van mobiliteit. Als tester en kwaliteitsman is het zijn doel om de ontwikkelde producten op duurzame en efficiënte manier te implementeren. “Met onze testaanpak kunnen we hier een mooie bijdrage aan leveren en zorgen voor duurzame en veilige systemen. Natuurlijk hebben we niet direct te maken met de gebruiker, maar we helpen onze klanten om hun projecten en producten te realiseren en de gewenste kwaliteit te geven.” Zo draagt Rachid zijn steentje bij aan de mobiliteit van de toekomst. Rachid is een vakman in hart en nieren. Naast zijn werk aan verschillende mobiliteitsprojecten neemt hij deel aan de testvakgroep. “Ik maak me hard voor mijn vakgebied. Samen met collega’s kijken we waar InTraffic-breed nog verbeteringen mogelijk zijn als het gaat om testen. We houden bij welke vernieuwingen er op ons vakgebied zijn en geven presentaties aan andere projectteams. Zo leer je van en met elkaar, en hou je je eigen vakkennis op peil.”

Wil jij ook werken aan technisch complexe testprojecten samen met collega’s? InTraffic is altijd op zoek naar Test-talent! Neem een kijkje op onze carrièrepagina testen of bekijk direct onze openstaande vacatures.

Lees ook