Zeker weten dat alles werkt, ook in iedere uitzonderingssituatie

11 februari 2021

Heb jij je ooit wel eens afgevraagd hoeveel ICT-systemen er in een trein, bus, tram of metro zitten? Het zijn er vele tientallen. Van het OV-chipsysteem tot klimaatbeheersing, en van de systemen voor de chauffeur tot de reisinformatie voor passagiers. Henno Willering is een van de mensen die ervoor zorgt dat al die apparatuur en de daarop draaiende software op ieder moment en in iedere situatie goed functioneert.

 

Welke rol speelt een softwaretester?

Henno: “Het is de taak van een softwaretester om nauwgezet te controleren of de functionaliteit van de individuele systemen ook werkt zoals het is bedacht. En of deze systemen ook op de juiste manier samenwerken met de rest van de omgeving. Je test op allerlei niveaus. Op het laagste niveau test je of alle apparaten en software dezelfde taal spreken en elkaar dus kunnen verstaan. Een niveau hoger test je of het apparaat of softwaresysteem doet wat het volgens zijn eigen specificaties zou moeten doen. En op het hoogste niveau test je of de tientallen verschillende systemen goed met elkaar samenwerken.”

 

Wat maakt jouw werk uitdagend?

Henno: “Je moet als tester complexe situaties snel kunnen overzien. Je moet de samenhang tussen onderdelen begrijpen en de interactie inzichtelijk kunnen maken. Behalve die helicopterview moet je het vervolgens ook leuk vinden om de diepte in te gaan en details uit te pluizen. Want het zijn vaak de details en de uitzonderingen waardoor systemen even niet doen wat ze horen te doen. Als de dienstregeling precies volgens plan wordt uitgevoerd, er nergens onderweg oponthoud is en alle deelsystemen werken zoals bedacht, dan is de kans op een storing immers heel gering. Het gaat fout als er onverwachte dingen gebeuren. Bijvoorbeeld als een systeem gekke input krijgt die het niet verwacht en daardoor crasht of de verkeerde output levert, waardoor bijvoorbeeld de reisinformatie niet klopt.”

“Je moet als tester complexe situaties snel kunnen overzien. Je moet de samenhang tussen onderdelen begrijpen en de interactie inzichtelijk kunnen maken. Behalve die helicopterview moet je het vervolgens ook leuk vinden om de diepte in te gaan en details uit te pluizen."

Henno Willering, InTraffic

Henno Willering InTraffic

Welke vaardigheden heb je nodig als tester?

Henno: “Als tester moet je goed kunnen observeren, kritisch zijn en gestructureerd nauwkeurig kunnen werken, zodat je geen dingen over het hoofd ziet. Je moet daarnaast ook goed kunt documenteren wat je precies hebt getest (welke functionaliteit, met welke versie van de software?). Je moet er bovendien tegen kunnen dat de mensen met wie je samenwerkt dat oog voor detail vaak niet hebben en veel te snel conclusies trekken. Ze roepen al heel snel: ‘dit of dit doet het niet’, terwijl de echte oorzaak misschien drie systemen verderop ligt. Je zult dus zelfverzekerd genoeg moeten zijn om dieper te graven terwijl iedereen om je heen direct de oorzaak wil aanwijzen.”

 

Werk jij alleen als tester of ook in andere rollen?

Henno: “Ik kan heel breed worden ingezet. In het BISON-project ben ik bijvoorbeeld documentalist. In dat project werken provincies, vervoerregio’s, rijksoverheden, infrabeheerders en vervoerders samen aan het ontwikkelen van OV-standaarden. Het is mijn taak ze samen tot overeenstemming te laten komen over de architectuur. Welke gegevens deel je wel en welke niet? Op welke manier deel je ze? Als die overeenstemming er is, schrijf ik het zo op dat het voor iedereen eenduidig is, ook voor de partijen die niet aan tafel hebben gezeten. Op die manier zorgen we er via de standaarden voor dat alle partijen hun systemen zo aanpassen dat ze allemaal op precies dezelfde manier informatie uitwisselen.”

 

Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk onze carrièrepagina over testen of kijk gelijk welke tester-vacatures we op dit moment open hebben staan!