In de regio Amstelland-Meerlanden is de Stadsregio Amsterdam verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. Hiervoor verleent de Stadsregio concessies aan vervoerbedrijven en verstrekt zij subsidie voor de exploitatie van het openbaar vervoer. Sinds 2006 heeft Connexxion het recht om het busvervoer in de regio Amstelland-Meerlanden te verzorgen. Daarbij zijn de Stadsregio Amsterdam en Connexxion verplicht actuele reisinformatie bij de bushaltes te leveren. Om de reiziger deze reisinformatie te bieden, schakelden zij Siemens en InTraffic in. Wij ontwikkelden samen een Dynamisch Reisinformatie Systeem (DRIS) en InTraffic heeft dit systeem nog in beheer.

 

Het resultaat: één van de eerste Dynamisch Reisinformatie Systemen in Nederland

Het DRIS-systeem van Amstelland-Meerlanden was, samen met CROW-NDOV, één van de eerste DRIS-systemen in Nederland die volgens gestandaardiseerde TMI-koppelvlakken reisinformatie van vervoerder naar reiziger verzorgt. Door het DRIS-systeem zijn zo’n 70 haltes in de regio Amstelland-Meerlanden voorzien van een haltedisplay die de actuele vertrektijden aan de reiziger toont. Het DRIS-systeem draait sinds de oplevering zonder problemen. Zo zorgen wij ervoor dat de busreiziger in Amstelland-Meerlanden altijd voorzien is van actuele en betrouwbare reisinformatie.

 

Bijdrage InTraffic

InTraffic heeft de software gerealiseerd voor het DRIS-systeem waarmee de actuele reisinformatie wordt verwerkt en vervolgens wordt getoond op de haltepalen bij de bushaltes in de regio. Het ontwikkelde DRIS-systeem zorgt ervoor dat de reisinformatie van CROW-NDOV, KV7 en KV8, gecombineerd en doorgezonden wordt naar de haltepalen. De software is met open source componenten gebouwd op basis van Java en draait op Linux. Naast de ontwikkeling van de software is InTraffic nog steeds verantwoordelijk voor het beheer en de hosting van het systeem. Dit betekent dat wij actie ondernemen wanneer een haltepaal storing heeft of wanneer logistieke aanpassingen gewenst zijn. Voor het testen van de software heeft InTraffic diverse testtools en simulatoren ontwikkeld. Er is veelvuldig gebruik gemaakt van geautomatiseerd testen met behulp van deze simulatoren.

“De samenwerking met InTraffic is erg prettig. De manier waarop zij omgaan met storingsmeldingen is adequaat. Vaak werd het euvel dezelfde dag nog opgelost.”

Rob Havekotte – Medewerker kwaliteit Connexxion

Stadsregio Amsterdam

connexxion

Standaarden: BISON, NeTEx en SIRI

Bij de ontwikkeling, het beheer en het onderhoud van reisinformatiesystemen houden onze OV-specialisten rekening met BISON, NeTEx en SIRI standaarden. Zo garanderen wij een toekomstbestendig systeem voor de klant.

Edwin Winterkamp

Contact

Edwin Winterkamp

Keyaccountmanager ProRail