Mobility as a Service staat voor een mobiliteitsconcept, waarbij de consument gebruik maakt van verschillende transportmiddelen via één abonnement. Hij of zij hoeft zich daarbij niet meer druk te maken over alle onderdelen van de reis: de benodigde reserveringen en betalingen. En eventueel tussentijdse aanpassingen (bij OV-uitval of files) worden automatisch geregeld. Je zou het kunnen zien als een digitaal reisbureau voor mobiliteit.

MaaS-driehoek

Mobility as a Service InTraffic_MaaS-driehoekHet MaaS-concept is meer dan een smartphone-applicatie voor de eindgebruiker. Belangrijk uitganspunt is de MaaS-driehoek waarbij de persoonlijke voorkeur voor mobiliteit van de reiziger centraal staat. Daaruit volgt een oplossing die de reiziger tijdens zijn/haar complete (multimodale) reis ondersteunt middels één werkende betaaloplossing die overal gebruikt kan worden. De reiziger geeft de begin- en eindbestemming op, aangevuld met persoonlijke voorkeuren. Zo kan bijvoorbeeld de meest duurzame reis worden gepland, of juist de snelste, waarbij rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de rolstoel die de reiziger bij zich heeft.


Integratiespecialist

Om Mobility as a Service tot een succes te maken moet er veel informatie met verschillende partijen uitgewisseld worden. Zoals reizigersdata, informatie over voertuigen en storingsinformatie. InTraffic ontwikkelt al meer dan vijftien jaar reisinformatiesystemen binnen het domein mobiliteit. De afgelopen jaren hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van reisinformatie en de verschillende nationale (BISON) en Europese (ITxPT, SIRI, NeTEx) standaarden. De kennis van het domein en van de technologie zetten wij in bij het tot stand komen van een ecosysteem voor MaaS-diensten.

Eén abonnementsdienst waarmee door het hele land gereisd kan worden, betekent dat verschillende (technische) systemen van verschillende mobiliteitspartijen aan elkaar gekoppeld moeten worden. Een complexe integratieklus, voor InTraffic op het lijf geschreven.

Ontwikkeling MaaS-platform

Het gebruik van open data is noodzakelijk in het MaaS-ecosysteem. Dit garandeert dat iedere vervoerder en MaaS-provider aan kan sluiten en er geen enkele partij wordt buitengesloten. Zo kunnen nationale, regionale en lokale mobiliteitsdiensten samenkomen op één platform. InTraffic ontwikkelt samen met NedMobiel en ICT een MaaS-platform voor de essentiële en onafhankelijke laag tussen de MaaS-providers en vervoerders. Door middel van landelijk afgesproken communicatiestandaarden faciliteren wij hiermee de ontsluiting van alle aangesloten vervoerders (deelauto’s en -fietsen, trein, bus, metro, watertaxi’s, enz.), via de aangesloten MaaS-providers naar de reiziger.

Mobility as a Service InTraffic_MaaS-platform

Press release

ICT GROUP STRENGTHENS POSITION IN MOBILITY AS A SERVICE MARKET

Publicatie

Data delen op kleine schaal voor realisatie MaaS

Publicatie

Het InTraffic MaaS-platform

MaaS Congres

Van goede intenties naar ècht stappen maken, dat is het thema van het MaaS Congres 12 feb 2019.

Nationaal Verkeerskundecongres

Menno Kamminga & Dave van Straten vertellen u graag meer over onze MaaS-ontwikkelingen, bezoek onze stand tijdens het congres.

Publicatie

Blockchain brug tussen MaaS en doelgroepenvervoer

Event: Intertraffic

Wondering what blockchain technology can do for Mobility as a Service? Meet InTraffic @ InterTraffic! Join our Blockchain for MaaS Presentation on March 21 at 12:00 in the Smart Mobility Theatre 1 or visit us the booth of ConnektNL (08.418) on Tuesday 20 and Wednesday 21 in Hall 8.

Event: Meetup Blockchain voor MaaS

Lost Blockchain een aantal problemen als privacy, betalen en delen van data op? En welke uitdagingen zien we bij het gebruik van deze techniek.

Publicatie

Jillis Mani spreekt op het Maas Congres over de toepassing van blockchain voor MaaS

Publicatie

InTraffic presenteert blockchain voor MaaS PoC op BTG-congres

Publicatie

OV kan nieuwe reizigers bereiken met Mobility as a Service

Pim van der Toolen

Contact

Pim van der Toolen

Business Consultant