Beschikbaarheid van de infrastructuur is voor ProRail van groot belang. Daarom ontwikkelt ProRail tooling om oorzaken van storingen te achterhalen en om op basis hiervan acties te kunnen nemen die toekomstige storingen voorkomen. Hiervoor had ProRail behoefte aan een landelijk overzicht van alle meldingen van de centraal bediende wissels in Procesleiding Rijwegen (PRL). Ook bestond bij ProRail de vraag naar meer inzicht in de statussen van wissels zoals bijgehouden in TROTS. Dit hebben wij voor ProRail gerealiseerd met de Big Data-oplossing Landelijke Infra Monitoring (LIM): een dashboard waarop deze relevante data over de wissels in Nederland in één oogopslag kan worden afgelezen.

 

Het resultaat: één systeem dat de 5.600 wissels in Nederland bewaakt

LIM bewaakt en analyseert de circa 5.600 centraal bediende wissels in Nederland. Dagelijks zenden deze wissels hun statusovergangen gedurende de dag door. Wij verwerken deze data in een overzichtelijk dashboard. Dit dashboard geeft informatie over het aantal storingen op wissels, hoe lang een wissel erover doet om van links naar rechts te bewegen en of er problemen zijn in het aansturen van de wissels. Op basis hiervan worden met behulp van algoritmes voorspellingen gemaakt over de status en het onderhoud van de wissels. ProRail kan zo predictief acties uitzetten om onderhoud te plegen, in plaats van te reageren op bestaande storingen. Het uiteindelijke doel van LIM is dat het systeem zoveel historische informatie bevat, dat we twee dagen van tevoren kunnen voorspellen wanneer een storing plaats gaat vinden. Zo kan ProRail de hoeveelheid onverwachte wisselstoringen in de toekomst reduceren. Het resultaat? Een kostenbesparing en minder hinder van wisselstoringen voor reizigers.

 

Bijdrage InTraffic

Voor ProRail ontwikkelde InTraffic de Big Data-oplossing Landelijke Infra Monitoring (LIM). Wij hebben het systeem ontwikkeld met behulp van JavaScript en Python. Voor het visualiseren van de data wordt D3.js gebruikt, in combinatie met een MongoDB database.

Screenshot LIM

“Bedankt voor het mooie stuk werk dat is geleverd! Mooi ook te zien dat er, al vaak voorafgaand aan de RVO, afwijkingen in TROTS en PRL zichtbaar zijn. Dit kan en zal ik zeker inzetten om dit onderwerp verder te brengen.”

Theo Kruse – Systems Expert ProRail

Edwin Winterkamp

Contact

Edwin Winterkamp

Keyaccountmanager ProRail