Met de komst van de Noord/Zuidlijn in 2018 gaat het openbaar vervoer in Amsterdam flink veranderen. Om reizigers goed te blijven informeren, ontwikkelen GVB en InTraffic een innovatief reisinformatiesysteem voor in de trams en bussen. Reizigers krijgen straks real time overstap- en verstoringsinformatie te zien en op basis daarvan de beste of een nieuwe route voorgesteld. Niet alleen voor de bus en tram, maar ook voor de trein, metro en veerpont.

Verstoringsinformatie

“Het nieuwe reisinformatiesysteem is ook beter in staat om reizigers op de hoogte te brengen van verstoringen. Momenteel zien reizigers de schermen in de bussen als een parelsnoer met de haltes en de aankomsttijden op de bestemming, maar het is niet mogelijk dit aan te passen bij verstoringen of omleidingen. De nieuwe reisinformatie-software zal dit wel kunnen.”

“Door deze innovatie – die ontwikkeld wordt door InTraffic – kunnen we real time op veranderingen inhaken”, legt Martijn van Aartrijk van GVB uit. Bij een verstoring – zoals een ongeluk – krijgen reizigers actuele informatie over de nieuwe route en de haltes die vervallen. In eerste instantie zien ze dat via het bestaande parelsnoer, maar op een later moment ook via een GPS-kaart.

Bouw reisinformatiesysteem gestart

InTraffic is onlangs gestart met het bouwen van het systeem. De basisfunctionaliteit – het bieden van goede informatie voor overstappen en verstoringen – moet in mei klaar zijn. Zo is het op tijd klaar voor de Noord/Zuidlijn.

Lees het volledige artikel op OVPro.nl